Crisis een blokkade voor je carrière?

Hans BrouwerSluit de organisatie DNA nog aan bij jouw DNA?
De DNA van een organisatie bestaat uit een veelheid van elementen: De manier met elkaar en klanten omgaan; Waarom welke keuzes gemaakt worden, welke type mensen en klanten er zich thuis voelen, De definitie van service en kwaliteit; de meerwaarde die de organisatie wil bieden; de maatschappelijke verantwoordelijkheid die een organisatie wil en kan nemen. Soms wordt een DNA geformuleerd door de top, meestal heeft het zich in de loop der jaren vanzelf ontwikkeld.

Bij sommige organisaties zie je de DNA veranderen onder invloed van de crisis. Medewerkers, klanten en ondernemers gaan zich soms anders gedragen als er druk op komt. Postnl is een heel ander bedrijf dan het vroegere PTT Post en dat geldt voor talloze bedrijven en organisaties in de zorg, het bedrijfsleven, en de (semi)  overheid. Allemaal logisch. Deze blog gaat niet over hoe je daar als organisatie mee om kunt gaan. Dit gaat over het effect dat een veranderend DNA kan hebben op individuele medewerkers. Op jou?

Past de DNA van je werkgever nog wel bij jou?
Soms verander je zelf in een andere richting dan de organisatie. Soms verandert de organisatie in een andere richting dan jij. Soms gaat dat wringen zonder dat je beseft wat er aan de hand is. Misschien pas je wel niet meer in je organisatie, maar durf je zelf geen stappen te zetten omdat het crisis is en je je vaste baan niet durft in te ruilen voor iets onzekers. Maar angst is vaak een slechte raadgever.

Herken je één of meer van deze symptomen?

 • Opeens slechter slapen
 • Sterke toe– of afname van je gewicht
 • Sneller geprikkeld
 • Geen zin om naar je werk te gaan
 • Somber toekomstbeeld
 • Weinig bijdrage aan nieuwe ideeën

Dan is het best mogelijk dat jij en je organisatie uit elkaar gegroeid zijn. Denk daar eens over na. Als dat zo mocht zijn, kan je het maar beter weten. Gewoon doorgaan is niet de beste optie. Kan er iets in de organisatie veranderen?  Ben je zelf veranderd in een richting die je misschien niet wilde? Is het beter om iets anders te gaan doen?

Durf je de volgende vragen aan je zelf te stellen?

 • Waarom doe je de dingen die je doet?
 • Waarom ging je werken je bij je huidige werkgever?
 • Is die reden nog actueel?
 • Wat is de betekenis van werk voor jou?
 • Waar wordt je echt enthousiast van?

Moeilijke vragen, waarvan de antwoorden soms verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Wel zaken waar je over na moet denken, want als je de zaak op zijn beloop laat, kan een burn out, of een geforceerde breuk in de toekomst kan veel ernstiger gevolgen hebben. Pro actief stappen zetten en de richting ontdekken die wilt gaan kan veel veranderen. Vind je het lastig zelf dit soort keuzes te maken? Sta je voor moeilijke beslissingen, of heb je opmerkingen of aanvullingen? Een reactie op deze blog is meer dan welkom.

Hans Brouwer is coach bij Relay-Coaching

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *