Acquisitie, zo lukt het wél!

AnnemiekeIn 4 stappen je belemmerende overtuiging loslaten en succesvol gaan verkopen

“Sales? Nee joh, dat is niks voor mij.”
“Ik ben niet zo’n verkoper. Ik hou niet van acquisitie.”

Komen deze zinnen je bekend voor? Gebruik jij ze ook regelmatig? Acquisitie, sales, marketing…woorden waar heel veel mensen een negatieve lading bij voelen. Óf je haat het, óf het verkopen zit je in het bloed. Een middenweg lijkt niet mogelijk.

Ik wil me niet neerleggen bij deze overtuiging. Jij wel? Dat zou betekenen dat ik, met mijn gedachten dat ik er niet zo goed in ben, het nooit zou kunnen leren. Ik wil goede deals maken. Veel klanten aan me binden voor langere tijd. Ik wil mijn sales helemaal op orde hebben en dat de klanten binnen stromen.

In mijn ontwikkeling als zelfstandig ondernemer is het belangrijkste wat ik geleerd heb dit:  Om een goede verkoper te zijn moet je je negatieve overtuiging over verkoop en acquisitie kennen én ombuigen.

in 4 stappen je angst voor acquisitie overwinnenStap1 Stel jezelf de volgende vraag Hoe denk ik over acquisitie? Pak pen en papier en begin met schrijven. Schrijf gedurende 5 minuten alles wat in je opkomt. Waak ervoor jezelf hier vooral positief uit te laten over verkoop, sales, acquisitie. Kies ook het woord wat voor jou het meeste losmaakt aan gedachten en emoties. Misschien vind je het woord sales prima, en misschien krijg je jeuk van het woord acquisitie. Kies dan het laatste en begin met schrijven.

Wat vind je ervan, waarom heb je er een hekel aan, wat stoort je en wat is je angst?

Stap 2 Analyseer de antwoorden die je hebt gegeven. Is er een lijn in te ontdekken? Is er één gedachte die het meest de kern raakt? Vaak voert 1 gevoel of overtuiging de boventoon. Bijvoorbeeld:

“Klanten zitten niet op mij te wachten”. Of “Acquisitie is mensen iets aansmeren” Of “Salesmensen hebben gladde verkooppraatjes”.

Zodra je weet wat je belangrijkste overtuiging of gedachte is kun je verder met

stap 3: Welk gevoel roept deze gedachte in je op?

Nu je weet welke gedachte je belemmert om te starten met verkopen is het van belang te weten welk gevoel die overtuiging bij je oproept. Ga rustig zitten en herhaal in jezelf de gedachte een aantal keren. Voel wat het met je doet. Geeft het je een onrustig gevoel, maakt het je bang, verstijf je ervan of nog iets anders? Nu je weet welk gevoel je krijgt van jouw gedachten over acquisitie en verkoop weet je waarom je het liever niet doet.

Wie wil er nu een slecht gevoel krijgen van iets wat hij doet? Realiseer je je dat dit gevoel er alleen kan zijn als je deze gedachten vasthoudt?

Stap 4: Bedenk een nieuwe gedachte over sales. Neem de komende dagen de tijd om een nieuwe gedachte te ontwikkelen over acquisitie die wél helpt. Zorg dat de gedachte aansluit bij je oude overtuiging. Want 1, 2, 3 je oude overtuiging overboord gooien zal niet lukken.

Een voorbeeld: Stel je overtuiging is: “Als verkoper smeer ik mensen iets aan (waar ze niet op zitten te wachten)” Dan bedenk ik een nieuwe zin die bij de vorige past en wél helpt om een acquisitiegesprek te voeren.

Ik voeg toe: Dus ik verkoop niet, ik help mensen die geholpen willen worden hun probleem op te lossen. Vanaf nu wordt de uitdaging om

1) kenbaar te maken dat ik mensen help hun probleem op te lossen

2) zorgen dat ik mensen vind die geholpen willen worden

3) mijn hulp aan te bieden aan die mensen.

in 4 stappen naar succesvolle acquisitieHet klinkt heel makkelijk, en dat is het ook.

Als je de bovenstaande stappen volgt wordt acquisitie heel goed mogelijk en zelfs leuk. Want wie wil nu niet zijn doelgroep helpen? Ik ben benieuwd welke overtuigingen jij hebt over verkopen en acquisitie. Kom je er niet uit om je overtuiging om te buigen? Stel je vraag hieronder en we helpen je een handje.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *